Wednesday, June 10, 2009

Nasi Paprik Sayur Chapcai Telur Bungkus

percaya atau tidak inilah dia harga makanan di malaysia... Just imagine if 4 of us decided to 'makan kat luar'

1. Lauk Paprik : RM 4.00 - 6.00 sepinggan
2. Sayur Capchai : RM4.00 - 6.00 sepinggan
3. Telur Bungkus : RM 5.00 - 7.00 sepinggan
4. Nasi Putih : RM 1.00 sepinggan

katakanlah ambil yang paling minimum
(setiap orang makan nasi paprik
RM 5.00 X 4 orang = RM 20.00

tambahan sayur capchai = RM 4.00

tambahan telur bungkus = RM 5.00

dan air sorang satu RM 1.50 X 4 orang = RM 6.00

= RM 35 sekali duduk...


bandingkan dengan masak sendiri

1. ayam (tak sampai setengah ekor) = RM 6.00
2. sayur2an = RM 5.00
3. Nasi 2 pot (tak sampai 1 kg) = RM 5.00
4. daging hancur + telur sebutir = RM 3.00
= RM 19.00

baru RM 19.00 sekali duduk... siap boleh bawak ke makan tengahari esoknya!!!...

so, lu pikir la sendiri...





inilah lauk kitorang malam tadi... anak2 makan banyak sungguh.... tengahari nie leh ngulang lagi makan lauk paprik tu...

6 comments:

  1. tgk gaya akak nyer lauk2 tu pun da standard kedai..silap2 kedai akak nyer lg presentable...rs da mesti sedap..kak laily masak da tau da...hihih..pendek kata..masak aje la kt umh..

    ReplyDelete
  2. kalo aku yg duduk makan tak tau la brapa kena...pinggan mangkuk ,,peiuk belanga dah beli byk2 ni kene er msk....

    ReplyDelete
  3. Laily..to be honest..orait apa cost makan kat luar esp untuk ibu yang berkerjaya sbb dah minus cost masa nak pk nak masak lauk apa + masa nak prepare bahan + letih yang belum hilang...huhuhu..jangan maree aaa..saje jee nak provok..ada yang setuju dengan den tak?? Anyhow,kalau ada masa tu lebih afdal kalau kita boleh sediakan semua keperluan untuk keluarga..lagi pun makan kat luar selalu pun boring...tak der privacy..masak lauk sardin jee pun sure hb dah boleh sonyum lebar..hahaha..tak gitu???

    LadyJane

    ReplyDelete
  4. heheee wa suka ngan pros and cons dari pembaca-pembaca...

    for info, den ni pun sebnarnya mmg kaki makan luar (wanita berkerjayalah katakan... hehehe balik keje dah penat) so solutionnyer makan luar je la..

    tapi bila tgk harga makanan yang melampau lampau dan rasanya yg amatlah terlampau, ntah apa2 rasa, dan kuantitinya yg ciput, hati jadi hangin...

    tu yg lepas geram masak mcm2, sebijik mcm kat kedai, tapi dgn ingredient yg lebih happening!! penuh dgn sayur2an... (yg penting ajinomoto takde!!)

    ditambah-tambah pulak dgn koleksi pinggan mangkuk periuk belanga yang penuh satu rumah tu, amat ler melampau kalau masih menggunakan dapur dan periuk belanga tukang kedai ye tak hehee...

    takper ladyjane.. aku paham maksud ko.. aku pun mmg suka je makan luar nie, dapo tak berkecah, badan pun tak letih! heheehee...

    tapi honestly, kepuasan aku ialah bila masak, hubby and anak2 makan dgn puas dan berulang2 menambah.. biarpun lauk simple bak kata ladyjane sardin pun mampu membuatkan hb tersenyum cheewah...

    ReplyDelete
  5. farah...
    appearance mmg dah menang, tapi rasa lom tentu lagi.. hahhahaa...

    ReplyDelete
  6. kakcahaya...
    ko takyah ler makan kat kedai, silap2 tokeh kedai tu yg nak makan kat umah ko.. sbab ko punyer masakan lebih kelaaaaaaas gitu!!... hehee...

    ReplyDelete