Resepi Kuih Goyang @ Kuih Ros (recipe by Azimah)
Buat pertama kalinya mummyiris mencuba membuat kuih goyang atau kuih ros. Kuih goyang ni, memang peberet mummyiris... selalu tu beli ajer... Sesuai dengan zaman yang semua barangnya serba mahal, di mana rakyat kini berbelanja dengan penuh berhati-hati, berhemah dan berjimat cermat, maka mummyiris pun meringankan tulang yang dah berat ini untuk menggoyang kuih ros peberet mummyiris nie... Mummyiris memang suka minta resepi dengan Puan Azimah nie... sebab, mesti menjadik!!!... Many thanks Ma...
Bahan-bahannya :-
1. 5 cawan tepung beras (anggaran sekampit tepung beras)
2. 3 cawan santan
3. 1 1/2 cawan gula
4. 2 biji telur
Cara-caranya :-
1. campurkan kesemua bahan
2. kacau rata supaya tidak berketul-ketul
3. panaskan minyak
4. celupkan acuan ke dalam minyak panas
5. celupkan acuan ke dalam tepung
6. celupkan acuan di dalam minyak
7. kuih ros akan keluar dengan sendirinya dari acuan.
8. bila sudah keperangan, angkat kuih
macam2 rupa ada... yang bulat, yang lonjong, yang pecah, yang gelap, yang terang... Ya Ampuuuuuuuuun, teruknya!!!
Sedia untuk dimakan...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWah kuih yg sy dan kuarga minat ni,,nak cuba buat la..trm kasih bg resepi ye,,mudah je nampak sis buat,,jemput ke blog newbie saya ye,,baru belajar2 berblog..hehe http://laromeserumkurus.blogspot.com
ReplyDelete