A credit to Ima (mrs1zn1)...
today i would like to share the recipe of Puteri Ayu, my favorite traditional kuih...
resepi ni diperturunkan oleh AZIMAH AB AZIZ sewaktu mummy di UK dulu.. Ima siap belikan ovelate dan juga pencetak untuk mummy, dan poskan ke UK!!.. Many thanks Ima!!!
Bahan-bahannya :
3 biji telur
1 sudu makan ovelate
1 cawan gula
1 cawan santan
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna hijau
Cara-caranya :-
1. pukul telur, gula dan ovelate sehingga kembang
2. masukkan santan, esen vanilla dan pewarna hijan. then pukul lagi
3. masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit dan pukul lagi
4. masukkan kelapa muda + sedikit garam di dalam acuan (tekan-tekan sedikit)
5. Masukkan adunan tadi di atas kelapa
6. Kukus selama 5 - 10 minit (agak-agak je la heheehe)
7. sedia untuk dihidangkan...
amacam? senang je kan?
nampak jek kuih ni mesti teringat imah kan...dolu2..tak dek orang lain yg ada cetak kuih ni..kecuali imah sorang jek...skrg ni dah ramai sket kot
ReplyDeletewaaaa...cantik tul steamer tu haaa...wat kan kuih rs sedap tu..hihihi...terigin nyer puteri ayu..lama naw tak makan...
ReplyDeletezulfarah-notts
kite dah lama x buat sejak blk mesia ni...xde sape nak mkn ler....tmpt kuih cara pun ada beli..tapi dok buat sekali jer...heheh
ReplyDelete