Tuesday, September 7, 2010

Resepi Nasi Ayam Penyet



Resepi Nasi Ayam Penyet

Untuk Ayam-
1 ekor ayam - potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)

Bahan2 utk dikisar:
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara perap ayam
1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar kering, kisar hingga halus.
2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.
3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.


Untuk Nasi
• 1 labu bawang besar-hiris halus
• 2 biji bawang putih-hiris
• 3 cawan beras basmati-rendam 30 minit dan toskan
• 41/2 cawan air rebusan ayam
• 1 batang kayu manis*
• 2 cengkih*
• 2 pelaga*
• 2 bunga lawang*
• 2 helai daun pandan
• sedikit butter/minyak/marjerin

Cara menyediakannya
1. Panaskan minyak.
2. Tumis rempah tumis (*) dan masukkan bawang besar dan bawang putih.
3. Masukkan daun pandan dan beras.
3. Masukkan ke dalam periuk letrik bersama air rebusan ayam dan masaklah seperti biasa.


Untuk Sup-
Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan.
Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.


Untuk Tempe dan Tahu Goreng-
2 keping tahu – potong dadu
1 paket tempe – potong nipis
Sedikit tepung beras.
Minyak masak untuk menggoreng.

Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
Goreng hingga garing.


Untuk sambal-

Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

1. Panaskan minyak.
2. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup.
3. Angkat dan ketepikan.
4. Goreng belacan seketika
5. Angkat dan ketepikan.
6. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili.
7. Setelah layu, masukkan tomato.
8. Gaul rata dan tutup api.
9. Angkat dan ketepikan.
10. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
11. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu.
12. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
13. Masukkan ke dalam periuk dan panaskan.
14. Masukkan gula merah dan gaul rata.
15. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun.

*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

No comments:

Post a Comment