Monday, November 26, 2012

Universal Studio Singapore ~ 22 November 2012

22 November 2012 merupakan cuti umum di Johor sempena ulang tahun kelahiran DYMM Sultan Johor. Muslaily sekeluarga mengambil kesempatan utk join trip yg diaturkan oleh Persatuan Setiausaha UTHM (SUTERA) dan Kelab Staf UTHM (KSKUiTTHO) ke Universal Studio Singapura.

Seawal jam 6 pagi, kami sekeluarga sudah berkumpul di UTHM. Sementara menanti bas persiaran yang diaturkan oleh pihak travel agensi tiba, kami berborak2 panjang. Macam2 info yang keluar, tidak boleh bawak makanan masuk ke USS lah, di imigresen beg akan dibongkarlah, makanan berat tidak boleh dibawaklah.., dan macam2 lagi.. Pening makcik nak melayannya... Di dalam hati berkata, "amboi! susah beno nak masuk Singapore dan masuk ke USS?... Aku masuk France, masuk Switz, masuk Disneyland Paris, masuk Legoland Windsor, takde pun susah macam nie?..." Akhirnya, aku jawab, "takpelah, kalau derang nak amik makanan aku ni, amiklah.. hari ni aku bawak bekal nasi + ayam masak merah + sayur kentang ikan bilis.. Kalau derang nak, ambiklah.. Ada aku kesah? hehehe"

Akhirnya 2 buah bas yg dinanti tiba jam 7.00 pagi. (menanah tunggu bas.. mula2 kata nak gerak kul 6 pagi, then tukar plak, dapat emel gerak jam 6.30 pagi... last last bas meninggalkan kawasan UTHM sekitar jam 7.30 pagi. Kami tiba di kawasan R & R Gelang Patah sekitar jam 8.20 pagi untuk berhenti bersarapan dan seterusnya meneruskan perjalanan ke Check point Tuas jam 9 pagi. Alhamdulillah, perjalanan pagi ini dipermudahkan, tidak beratur panjang, tiada masalah di imigresen dan tiada makanan yang dirampas.. (huh!)












Sekitar jam 10.30 pagi, kami tiba di Universal Studio Singapore... Anak2 masuk semua ride yg ada kecuali roller coaster.. itupun sebab ibu dia tak bagi... ibu dia yg kecut perut lebih.. hehe... walaupun USS ni sangat lah jauh bestnya daripada Disnesyland Paris, tapi anak2 enjoy semua ride yang derang naik.. Maklumlah, anak2 dah besar besar skrg kan, so dah boleh appreciate sikit tempat2 macam nie.. dan masing2 sgt teruja utk mencuba ride yg ekstrem.. Walaupun pengunjung agak ramai hari itu, tapi kebanyakan ride tak perlu menunggu lama.. Paling lama pun, cuma setengah jam.. rata2 cuma perlu tunggu 5 minit atau 15 minit sahaja..  Ride yg paling best ~ TRANSFORMER ~ SGT BEST OK!!!...  rasa macam nak beratur lagi sekali jer.. pakkal jerla kepala dah berdenyut2 yg teramat2 sangat, ditambah pulak, hari dah petang, dan orang yang beratur pun panjang, so dpt naik sekali jerla..


1 comment:

  1. wah..bestnya
    mahal tak nak masuk sana dati uthm?

    ReplyDelete