Monday, July 20, 2009

Ringkasan kisah ISRAK DAN MIKRAJ

Oleh : Muhammad Isa Al-Jambuli

Ringkasan KisahISRAK DAN MIKRAJ

Sebelum Israk dan Mikraj:RASULULLAH saw mengalami pembedahan dada / perut, dilakukanoleh jibril, mika`il dan satu malaikat yang lain. Hati baginda sawdicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempatsyaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman.ke dalam dada Rasulullah saw. Selesai pembedahan, didatangkan bintang Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu. Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masdil-Aqsha):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah saw diiringi (ditemani)oleh Jibril a.s dan Israfil a.s. Tiba di tempat-tempat tertentu(tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah diarah oleh Jibril supaya berhenti dan bersembahyang dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah: Madyan dan Tursina, iaitu tempat nabi Musa asberkata-kata (munajat) dengan Allah; Baitul-Laham (tempat nabi 'Isa a.s dilahirkan).

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah saw menghadapigangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyaksikanperistiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanamanmereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Raslulullahsaw dibertahu oleh Jibril : Itulah kaum yang berjihad fi sabilillah yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.Tempat yang berbau harum. Rasulullah saw diberitahu oleh jibril :Itulah bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersamasuaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakapuntuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun keranatetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagaituhan).

Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka.Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, laludipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibril meberitahuRasulullah : Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuksujud (sembahyang).Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubuldan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatangternakan. Mereka makan bara api dan batu neraka jahannam. KataJibril : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat hartamereka.Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentahyang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibril:Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelakidan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. KataJibril : Itulah orang yang makan riba`.

Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdayamemikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibril : Itulahorang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir merekadengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidahdan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibril: Itulah orangyang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidakmelakukannya.Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kukutembaga mereka. Kata Jibril: Itulah orang yang memakan dagingmanusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit.Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibril : Itulah orangyang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudahterlambat.Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagaiperhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibril : Itulahdunia. Jika Rasulullah memberi perhatiankepadanya, nescaya umatIslam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruhRasulullah berhenti. Rasulullah saw tidak menghiraukannya. KataJibril: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.Tiba di masjid al-Aqsha, Rasulullah turun dari buraq. Kemudianmasuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaatdengan segala anbia` dan mursalin menjadi ma`mum.

Rasulullah saw terasa dahaga, lalu dibawa Jibril dua bejana yangberisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. KataJibril: Baginda membuat pilhan yang betul.Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadisesat.Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):Didatangkan mi'raj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah sawdan Jibril a.s. naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintulangit dunia (pintu Hafzhah).Langit Pertama:Rasulullah saw dan Jibril masuk ke langit pertama, lalu berjumpadengan nabi Adam a.s.Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan hartaanak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuanmereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung padasusu penzina perempuan.

Langit Kedua:Nabi saw dan Jibril naik tangga langit yang kedua, lalu masuk danbertemu dengan nabi 'Isa a.s dan nabi Yahya a.s.Langit Ketiga:Naik langit ketiga. Bertemu dengan nabi Yusuf a.s.Langit Keempat:Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan nabi Idris a.s.Langit Kelima:Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan nabi Harun a.s yangdikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.Langit Keenam:Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan nabi-nabi. Seterusnyadengan nabi Musa a.s. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh olehJibril) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

Langit Ketujuh:Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemudengan nabi Ibrahim Khlilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah saw,nabi Ibrahim a.s. bersabda, "Engkau akan berjumapa denganAllah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if,maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanamtanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH".Mengikut riwayat lain, nabi Irahim a.s bersabda, "Sampaikansalamku kepada umahmu dan beritahu mereka, syurga itu baiktanahnya, tawar airnya dan tanaman- ya ialah lima kalimah, iaitu:SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM.Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkansepohon pokok dalam syurga".Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah danJibril masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

Tangga Kedelapan:Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokokSidratul-Muntaha. Rasulullah s.a.w menyaksikan pelbagai keajaipanpada pokok itu : Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungaiarak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah s.a.w dapat menyaksikan pula sungai al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.Tangga Kesembilan:Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha.Rasulullah s.a.w masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa danSharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib didalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basahberzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memakiibu bapanya.

Tangga Kesepuluh:Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah Subhanahu wa Taala denganmata kepalanya, lantas sujud.Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:Allah S.W.T: Ya Muhammad.Rasulullah : Labbaika.Allah S.W.T Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kamiperkenankan.Rasulullah Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalildan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-katadengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dandapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepadaSulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun danmemudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin.Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapatmenyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orangmati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S.W.T: Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmusebagai penyampai berita gembiran dan amaran kepada umatmu.Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmusebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamupada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah al-Fatihah) yangtidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmuayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan dibawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah,sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawahpanji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh(waktu) sembahyang. Selesai munajat, Rasulullah s.a.w di bawamenemui nabi Ibrahim a.s kemudian nabi Musa a.s. Nabi Musa a.s.menyuruh Rasulullah s.a.w merayu kepada Allah S.W.T agar diberikeringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepassembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnyaAllah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu seharisemalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

Selepas Mikraj:Rasulullah a.s turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun keBaitul-Maqdis. Lalu menunggang buraq perjalanan pulang ke Mekahpada malam yang sama. Dalam perjalanan ini bagina bertemudengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti)peistiwa israk-mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayatperistiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rajab, kira-kira 18 bulansebelum hijrah). Wallahu a'lam.[Ringkasan dengan bahasa moden daripada kisah Israk Mikraj dalam kitab Jam'ul-Fawaa`id]

3 comments:

  1. Terima kasih kak berkongsi cerita ni..baru kesedari bahawa harini 27 rejab, hari israk mikraj..

    ReplyDelete
  2. hmm...citer yg sgt mnarikk

    ReplyDelete
  3. esk sekolah ku ad israk mikraj...:)

    ReplyDelete